Prima pagină / Știri și Noutăți

Tratamentul sforaitului si apneei la Cardiomed

12.03.2012

Se stie ca toata lumea sforaie ocazional, dar daca se intampla frecvent, sforaitul poate afecta cantitatea si calitatea somnului şi a altor membri ai familiei. Tulburarile de somn pot duce la oboseala in timpul zilei, iritabilitate si probleme de de sanatate. Deranjul pe care il provoaca sforaitul pentru cei din jur poate crea probleme majore in relatiile familiale.

Exista azi mai multe soluţii eficiente disponibile pentru rezolvarea problemelor legate de sforait si apnee. Odata identificata cea mai buna solutie pentru dumenavoastra, va veti imbunatati considerabil sanatatea, relatiile familiale, şi, desigur, nivelul de odihna. Echipa de medici ORL-isti si Pneumologi din cadrul Centrului Medical Cardiomed va sta la dispozitie atat pentru evaluarea cauzelor tulburarilor de somn, cat si pentru tratamntul chirurgical sau nonchirurgical al acestora.
Sforaitul afecteaza peste 50% dintre barbaţi şi 30% dintre femei.
Sforaitul (ronhopatie, snowring, stertor) reprezinta zgomotul respirator care apare în timpul somnului si poate fi determinat de vibraţia: luetei, valului palatin, faldurilor de mucoasa faringiana sau baza limbii.
Sforaitul reprezinta stadiul preclinic în dezvoltarea sindromului de apnee obstructiva în somn. Sindromul de apnee obstructiva în somn (SAOS) este forma cea mai grava a sforaitului, cu manifestari clinice foarte variate si cu evoluţie adesea benigna, dar uneori cu complicaţii grave ce pot produce moartea subita in somn. Exista o interdependenţa strânsa între ronhopatie (sforait) şi bolile cardiovasculare - sforaitul reprezentând un factor de risc agravant.
Diagnosticul şi stabilirea conduitei terapeutice necesita examene clinice şi paraclinice complexe, pe primul loc situându-se examenul polisomnografic, pe care il puteti realiza la Cardiomed si care va fi interpretat de cei mai buni specialisti in domeniu.
Examenul clinic ORL are si el un rol foarte important in stabilirea modificarilor anatomice si identificarea zonelor de interes pentru aplicarea tratamentului. Tratament medical ORL este recomandat in cazul rinitei alergice si nonalergice, polipozei rino-sinuzale, a rinitei vasomotorii, a rinosinuzitelor si a inflamatiilor faringoamigdaliene.
Tratamentul chirurgical ORL al sforaitului se impune in conditiile in care :

• Exista modificari anatomice si/sau patologice care produc obstrucţia cailor respiratorii superioare;
• Tratamentul medical prescris nu a oferit rezultatul scontat;
• Stilul de viaţa impune recurgerea la tratamentul chirurgical;
• Exista un sforait habitual deranjant;

Prezenta sindromului de apnee obstructiva în somn - uşor sau moderat.

Principalele cauze ORL ale sforaitului sunt reprezentate de:

• Obstructia nazala (deviatia de sept nazal, rinita cronica hipertrofica, polipoza nazala, vegetatiile adenoide la copii
• Laxitatea velopalatina (scaderea tonusului la nivelul valului palatin)
• Hipertrofia amigdalelor palatine si/sau amigdalei linguale
• Laxitate sau hipertrofie linguala

In timpul somnului musculatura si mucoasele se relaxeaza si valul palatin alungit “cade” in faringe, impiedicand libera circulatie a aerului inspirat si expirat, cu obstructia secundara si hipooxigenare, ajungand adesea la sindromul de apnee nocturna (pacientul se poate trezi brusc din somn cu senzatia de sufocare iminenta).
Aparitia instrumentarului cu radiofrecventa a scazut mult timpul de vindecare postoperatorie si suferinta pacientilor. Interventiile efectuate ambulator, fara internare, constau in aplicarea la diverse niveluri anatomice a unui curent electric special proiectat pentru a produce o incalzire a tesuturilor. Aceasta are ca efect o denaturare a proteinelor tisulare, urmata de un proces de scleroza progresiva a tesuturilor si in final in retractia si reducerea in dimensiuni a acestora.
Interventiile chirurgicale cu radiofrecventa aplicate la nivelul cornetelor nazale inferioare, la nivelul valului palatin sau la nivelul limbii reduc mult aceste fenomene prin indepartarea obstacolelor.
ATMOS RS221
Aparatura de ultima generatie din clasa ATMOS RS221 permite dozarea precisa a duratei de aplicare a curentului de radiofrecventa; aparatul masoara rezistenta electrica a tesuturilor din vecinatatea zonei de aplicare si se decupleaza automat, evitand astfel atat dozarea insuficienta cat si supradozarea (necroza, formarea de cruste). Aplicarea este putin dureroasa si cu minime riscuri pentru tesuturile adiacente. Dupa procedura, pacientul evita consumul alimentar pentru 2 ore si poate parasi clinica la 15-30 min postoperator.
Postoperator apare o edematiere a tesuturilor pe care s-a intervenit (cornet inferior, amigdale, val palatin) si se poate inregistra obstructie nazala pasagera, odinofagie (senzatie dureroasa la inghitit). Acestea dispar la cateva zile; dupa circa o luna un nou consult ORL permite evaluarea rezultatelor obtinute si eventuala repetare a procedurii.
Fig.1
Uneori este nevioe de 3 sedinte succesive pentru obtinerea rezultatelor dorite (ameliorare evidenta a sforaitului, sau permeabilizarea foselor nazale). Procedurile nu se poate efectua daca pacientul este racit sau sufera de infectii acute in sfera ORL.
In perioada postoperatorie trebuie evitat efortul fizic, expunerea la intemperie; de asemenea trebuiesc evitate bauturile reci sau fierbinti, condimentele, alcoolul, bauturile carbogazoase, alimentele acide, consumul de lapte etc;este benefica utilizarea solutiilor antiseptice pentru clatirea gurii (apa de gura, citrolin, hexoral, etc).

Vezi toate știrile


Termeni și condiții pentru telemedicină

21.04.2020

 Termeni și condiții pentru telemedicină   PENTRU UTILIZAREA ACESTUI SITE ȘI ACCESAREA SERVICIILOR DE TELEMEDICINĂ ESTE NECESARĂ CITIREA ȘI ACCEPTAREA ÎN TOTALITATE A ACESTOR [detalii]


Investigatia sanului - dr. Badila Codruta

09.10.2018

 Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, avand o incidenta tot mai crescuta in randul femeilor tinere. In Romania, aproximatv 10.000 de femei sunt diagnosticate anual cu acea [detalii]


dr. Bianca TIFREA - Cancerul de col uterin

26.07.2018

Te-ai gandit vreodata ca desi nu te supara nimic ginecologic, ba chiar te-ai prezentat pentru Papanicolau si ai un rezultat bun, poti sa fii la risc de a dezvolta un cancer de col uterin? Ca e posi [detalii]


Chirurgie ORL prin Coblatie

20.04.2018

Sistem Chirurgical de Coblatie COBLATOR™ II produs de Smith&Nephew Inc. USA pentru interventii minim invazive in sfera ORL   COBLAŢIA utilizează o energie electrica bipolară, &ici [detalii]


Mamografia 3D

23.11.2016

                  Mamografia-serviciu ofertit de Cardiomed, este cel mai important instrument pe care medicii il au la i [detalii]