Prima pagină / Știri și Noutăți

RMN Mamar

05.01.2021

Ce este imagistica prin rezonanță magnetică a sânilor (RMN)? Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este un examen de diagnostic care utilizează o combinație între un magnet( bobină tip solenoid), unde radio și un computer pentru a produce imagini detaliate ale organelor și structurilor din corp.Cum funcționează un echipament RMN?

Aparatul RMN este o mașină mare, cilindrică (în formă de tub), care creează un câmp magnetic puternic în jurul pacientului. Câmpul magnetic, împreună cu undele radio, modifică alinierea naturală a atomilor de hidrogen din corp. Calculatoarele sunt apoi utilizate pentru a forma o imagine bidimensională (2D) sau tridimensională(3D) a unei structuri corporale sau a unui organ pe baza activității atomilor de hidrogen. Se pot obține imagini transversale pentru a dezvălui detalii suplimentare. RMN nu utilizează radiații X.

Cum se desfășoară un RMN de sân? Pentru un RMN de sân, femeia se întinde de obicei cu fața în jos, cu sânii poziționați într-o antena (bobină) menită să recepționeze semnalul. Un RMN de sân necesită de obicei utilizarea contrastului care este injectat într-o venă din braț înainte sau în timpul procedurii. Contrastul poate ajuta la crearea unor imagini mai clare care să contureze mai ușor anomaliile.

RMN, utilizat cu mamografie și cu ultrasunete mamare, poate fi un instrument de diagnostic util. Cercetări recente au descoperit că examinarea RMN poate localiza unele leziuni mamare mici, uneori ratate de mamografie. De asemenea, poate ajuta la detectarea cancerului de sân la femeile cu implanturi mamare și la femeile mai tinere care tind să aibă țesut mamar dens. Este posibil ca mamografia să nu fie la fel de eficientă în aceste cazuri. Deoarece RMN-urile nu utilizează radiații, acestea pot fi utilizate pentru a depista femeile cu vârsta sub 40 de ani și pentru a crește numărul de screening-uri pe an pentru femeile cu risc crescut de cancer de sân.

Care sunt motivele pentru efectuarea unui RMN de sân? Cele mai recente linii directoare ale Societății Americane de Cancer includ screening-ul RMN împreună cu mamografie pentru anumite femei cu risc ridicat. Această opțiune ar trebui luată în considerare pentru următoarele categorii:
Femeile cu mutație BRCA1 sau BRCA2 (BRCA1 este o genă care, atunci când este modificată, indică o susceptibilitate moștenită la cancer.
BRCA2 este o genă care, atunci când este modificată, indică o susceptibilitate moștenită la cancerul de sân și / sau ovarian.)
Femeile cu o rudă de gradul I (mama, sora și / sau fiica) cu mutație BRCA1 sau BRCA2, dacă nu au fost încă testate pentru mutație
Femeile cu un risc de cancer de sân între 20% și 25% sau mai mare, catalogate pe baza unuia dintre instrumentele acceptate de evaluare a riscului, care analizează istoricul familial și alți factori
Femeile care au avut tratament cu radiații la nivelul toracelui între 10 și 30 de ani, cum ar fi tratamentul bolii Hodgkin.
Femeile cu tulburări genetice sindrom Li-Fraumeni, sindrom Cowden sau sindrom Bannayan-Riley-Ruvalcaba;

Unele utilizări comune pentru RMN mamar includ:
Evaluarea ulterioară a anomaliilor detectate prin mamografie
Găsirea cancerelor de sân timpurii care nu au fost detectate de alte teste, în special la femeile cu risc crescut și la femeile cu țesut mamar dens
Examinarea cancerului la femeile care au implanturi sau țesut cicatricial care ar putea produce un rezultat inexact dintr-o mamografie. Acest test poate fi, de asemenea, util pentru femeile cu cicatrici de lumpectomie pentru a verifica dacă există modificări.
Detectarea anomaliilor mici care nu au fost observate la mamografie sau cu ultrasunete (de exemplu, RMN a fost util pentru femeile care au celule de cancer mamar prezente într-un ganglion limfatic de sub brațe, dar nu au un nod care poate fi resimțit sau care poate fi vizualizat în studiile de diagnostic)
Evaluați scurgerea de la un implant cu gel de silicon
Evaluați dimensiunea și localizarea precisă a leziunilor de cancer mamar, inclusiv posibilitatea ca mai multe zone ale sânului să fie implicate

Care sunt riscurile unui RMN de sân?

Deoarece radiația nu este utilizată, nu există niciun risc de expunere la radiații în timpul unei proceduri RMN. Datorită utilizării unui câmp magnetic puternic, trebuie luate precauții speciale pentru efectuarea unui RMN la pacienții cu anumite dispozitive implantate, cum ar fi stimulatoare cardiace sau implanturi cohleare. Tehnicianul RMN va avea nevoie de câteva informații cu privire la dispozitivul implantat, cum ar fi marca și numărul modelului, pentru a stabili dacă este sigur pentru dvs. să faceți un RMN. Pacienții care au obiecte metalice interne, cum ar fi cleme chirurgicale, plăci, șuruburi sau plasă de sârmă, ar putea să nu fie eligibili pentru un examen RMN.

Dacă există posibilitatea să fiți claustrofob, atunci trebuie să cereți medicului dumneavoastră să vă ofere medicamente anti-anxietate pe care să le puteți lua înainte de examinarea RMN. Ar trebui să planificați ca cineva să vă conducă acasă după aceea.

Dacă sunteți gravidă sau bănuiți că ați putea fi gravidă, trebuie să anunțați personalul medical. Până în prezent nu există informații care să indice că RMN-ul este dăunător pentru un copil nenăscut, cu toate acestea examinarea RMN în primul trimestru de sarcină este descurajată.

Un medic trimițator poate solicita utilizarea substanței de contrast în timpul unor examene RMN pentru ca radiologul să vizualizeze mai bine țesuturile interne și vasele de sânge pe imaginile completate. Dacă se utilizează contrastul, există riscul unei reacții alergice. Pacienții alergici sau sensibili la substanța de contrast sau la iod trebuie să anunțe medicul radiolog sau tehnicianul.

Pot exista și alte riscuri în funcție de starea dumneavoastră medicală specifică. Asigurați-vă că discutați orice îngrijorare cu personalul medical înainte de procedură.

Cum mă pregătesc pentru un RMN de sân?

MÂNCAȚI / BEȚI: Puteți mânca, bea și lua medicamente ca de obicei.

ÎMBRĂCĂMINTE: Trebuie să vă schimbați complet într-un halat și să lasați toate lucrurile personale într-un dulap. Vă va fi furnizat un dulap pentru utilizare. Vă rugăm să scoateți toate piercingurile și să lăsați toate bijuteriile și obiectele de valoare acasă.

DESFĂȘURARE: Examinarea are loc în interiorul unei structuri mari, asemănătoare unui tub, deschisă la ambele capete. Trebuie să stați perfect nemișcat pentru imagini de calitate. Datorită zgomotului puternic al aparatului RMN, sunt necesare dopuri pentru urechi care vor fi furnizate de către personalul medical.

ALERGIE: Dacă ați avut reacții alergice anterioare examinării, anunțați medicul trimițător pentru a primi un tratament corespunzător care să vă pregatească pentru examinare și anunțați personalul medical .

MEDICAȚIE ANTI-ANXIETATE: Dacă aveți nevoie de medicamente anti-anxietate din cauza claustrofobiei, contactați medicul dumneavoastră care vă recomandă examinarea pentru a vă putea prescrie o rețetă. Vă rugăm să rețineți că veți avea nevoie de o persoană care să vă conducă acasă.

MEDIU MAGNETIC PUTERNIC: Dacă aveți un obiect metalic în corpul dvs. care nu a fost dezvăluit înainte de programare, examinarea dvs. poate fi întârziată, reprogramată sau anulată la sosire până când se pot obține informații suplimentare.

Când sunați pentru a face o programare, este extrem de important să informați dacă vi se aplică oricare dintre următoarele:

Aveți un stimulator cardiac sau ați înlocuit valvele cardiace
Aveți orice tip de pompă implantabilă, cum ar fi o pompă de insulină
Aveți plăci metalice, știfturi, implanturi metalice, capse chirurgicale sau cleme pentru anevrism
Sunteți gravidă sau credeți că ați putea fi gravidă
Aveți orice piercing în corp
Ați avut vreodată o rană de glonț
Aveți fragmente metalice oriunde în corp
Nu puteți să vă întindeți pe spate/ abdomen timp de 30 până la 60 de minute.

Ce se întâmplă în timpul unui RMN mamar?

În general, examinarea RMN urmează acest proces:

Vi se va cere să îndepărtați orice îmbrăcăminte, bijuterii, ochelari de vedere, aparate auditive, agrafe de păr, lucrări dentare detașabile sau alte obiecte care ar putea interfera cu procedura.Dacă vi se cere să scoateți îmbrăcămintea, vi se va da un halat de purtat de unică folosință.Dacă urmează să se efectueze o procedură cu contrast, se va monta o linie intravenoasă (IV) în mână sau braț pentru injectarea substanței de contrast.Vă veți întinde pe o masă de scanare care alunecă într-o deschidere circulară mare a echipamentului RMN. Perne și curele pot fi utilizate pentru a preveni mișcarea în timpul procedurii.Tehnicianul se va afla într-o altă cameră în care sunt amplasate comenzile scanerului. Cu toate acestea, veți fi la vederea constantă a tehnicianului printr-o fereastră. Boxele din interiorul scanerului îi vor permite tehnicianului să comunice și să vă audă. Veți avea o minge de comunicare(pară de cauciuc/buton de panică), astfel încât să puteți anunța tehnicianul dacă aveți probleme în timpul procedurii. Tehnicianul vă va urmări în orice moment al examinării și va fi într-o comunicare constantă cu dumneavoastră. Vi se vor oferi dopuri pentru urechi sau căști de purtat pentru a ajuta la blocarea zgomotelor. Unele căști pot furniza muzică pe care o puteți asculta.
În timpul procesului de scanare, se va auzi un zgomot pe măsură ce câmpul magnetic este creat și impulsurile de unde radio sunt trimise de la nivelul scanerului.Va fi important să rămâneți nemișcat în timpul examinării, deoarece orice mișcare ar putea provoca distorsiuni și poate afecta calitatea imaginilor. La intervale de timp, vi se poate cere să vă țineți respirația sau să nu respirați timp de câteva secunde, în funcție de partea corpului examinată. Vi se va spune atunci când puteți respira. Nu trebuie să vă țineți respirația mai mult de câteva secunde.
Dacă substanța de contrast este utilizată pentru procedura dvs., este posibil să simțiți unele efecte atunci când contrastul este injectat în linia IV. Aceste efecte includ o senzație de înroșire sau o senzație de răceală, un gust sărat sau metalic în gură, o scurtă durere de cap, mâncărime sau greață și / sau vărsături. Aceste efecte durează de obicei câteva clipe.Trebuie să anunțați tehnicianul dacă simțiți dificultăți de respirație, transpirație, amorțeală sau palpitații cardiace.Dacă a fost inserată o branulă( o linie IV) pentru administrarea contrastului, branula va fi eliminată după 30 de minute de la examinare.
În timp ce procedura RMN în sine nu provoacă durere, să stați nemișcat pe durata procedurii poate provoca un anumit disconfort sau durere, în special în cazul unei leziuni recente sau a unei proceduri invazive, cum ar fi o intervenție chirurgicală. Tehnicianul va utiliza toate măsurile posibile de confort și va finaliza procedura cât mai repede posibil pentru a minimiza orice disconfort sau durere.

Ce se întâmplă după un RMN mamar?

Ar trebui să vă mișcați încet când vă ridicați de pe masa scanerului pentru a evita orice senzație de amețeală cauzată de timpul lung petrecut în aparat.
Dacă s-au luat sedative pentru procedură, este posibil să vi se solicite să vă odihniți până când efectele sedativelor au dispărut. De asemenea, va trebui să evitați conducerea autovehiculului și sa veniți împreună cu o persoană care sa vă însoțească.
Dacă s-a utilizat contrastul în timpul procedurii, puteți fi monitorizat pentru o perioadă de timp(aproximativ 30 minute) pentru a exclude orice reacții adverse la contrast, precum mâncărime, umflături, erupții cutanate sau dificultăți de respirație.
Pacientele care alăptează pot alege să nu alăpteze timp de 12 până la 24 de ore după un RMN mamar cu contrast.
În general, nu există un tip special de îngrijire necesară după o scanare RMN a sânilor. Puteți relua dieta și activitățile obișnuite, cu excepția cazului în care furnizorul de servicii medicale vă sfătuiește diferit.

Vezi toate știrile


PACHETUL DE INVESTIGAȚII POST COVID 19 IN 2 PASI

04.06.2021

Vă oferim PACHETUL DE INVESTIGAȚII  POST COVID 19 IN 2 PASI    Pachetul conține: examen  în  specialitatea pneumologie, CT  toracic, probe func [detalii]


SĂNĂTATEA MENTALĂ ÎN PANDEMIE - Psiholog Dana Iclozan

27.01.2021

 SĂNĂTATEA MENTALĂ ÎN PANDEMIE - Psiholog Dana Iclozan În timpul oricărui focar al unei boli infecțioase, reacțiile psihologice ale populației joacă un rol critic î [detalii]


ABSORBTIOMETRIA DUALA DE RAZE X (DXA) PRIN SISTEMUL LUNAR iDXA GENERAL ELECTRONICS HEALTCARE - Dr. Lungu Ionela

18.11.2020

 ABSORBTIOMETRIA DUALA DE RAZE X (DXA) PRIN SISTEMUL LUNAR iDXA GENERAL ELECTRONICS HEALTCARE     •       DXA reprezinta principala metoda de dia [detalii]


Termeni și condiții pentru telemedicină

21.04.2020

 Termeni și condiții pentru telemedicină   PENTRU UTILIZAREA ACESTUI SITE ȘI ACCESAREA SERVICIILOR DE TELEMEDICINĂ ESTE NECESARĂ CITIREA ȘI ACCEPTAREA ÎN TOTALITATE A ACESTOR [detalii]


Investigatia sanului - dr. Badila Codruta

09.10.2018

 Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, avand o incidenta tot mai crescuta in randul femeilor tinere. In Romania, aproximatv 10.000 de femei sunt diagnosticate anual cu acea [detalii]