Prima pagină / Știri și Noutăți

Investigatia sanului - dr. Badila Codruta

09.10.2018

 Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, avand o incidenta tot mai crescuta in randul femeilor tinere. In Romania, aproximatv 10.000 de femei sunt diagnosticate anual cu aceasta boala, majoritatea dupa varsta de 50 de ani.

Conform celor mai recente studii, rata de vindecare a cancerului mamar ajunge la 90% daca este depistat in stadiul incipient, cand tumora masoara mai putin de 1 cm. Asadar, cu cat este diagnosticat mai devreme, cu atat cresc sansele de vindecare!

Controlul mamar periodic, efectuat de medici senologi cu experienta este o conditie esentiala pentru depistarea cancerului mamar in stadiul precoce , inainte de invadarea ganglionilor sau de formarea metastazelor.

Diagnosticul mamar nu cuprinde doar patologia maligna, ci si pe cea benigna (chiste mamare, fibroadenoame, infectii ale sanului etc.). De asemenea, si barbatii care acuza dureri la nivelul sanului sau simt un nodul trebuie sa efectueze un control mamar.

Clinica noastra dispune de o echipa medicala cu experienta, supraspecializata in senologie imagistica, adica diagnosticul mamar imagistic, precum si de metode moderne de mamodiagnostic, cum ar fi: mamografie digitala, la nevoie incidente suplimentare speciale mamografice, tomosinteza, ecografie mamara cu transductor de inalta frecventa, sonoelastografie, punctie biopsie histologica ghidata ecografic, punctie aspirativa. Aceste metode sunt folosite de catre medicul senolog in functie de acuzele, varsta si istoricul medical al pacientei.

 

Examinarea sanului incepe cu consultul clinic si anamneza, apoi se efectueaza mamografia la ambii sani. Daca pe mamografie se observa o leziune sau daca sanul este dens, atunci se completeaza cu ecografia mamara. Microcalcificarile suspecte pot fi lamurite prin vacuumbiopsie stereotactica. Leziunile suspecte vizibile ecografic sunt clarificate prin biopsie ecoghidata. Si la barbati, investigatia sanului incepe cu mamografia, completata apoi de ecografie.

1.     Mamografia digitala: reprezinta in continuare metoda de baza a diagnosticului mamar. Doar pe mamografie pot fi depistate micile calcificari si analizate dupa forma si distributie. Acest aspect este foarte important, deoarece sunt forme de cancer mamar, care se manifesta in stadiul incipient prin microcalcificari cu aspect tipic. De regula, mamografia este indicata femeilor de peste 40 de ani.

In departamentul nostru mamografia se efectueaza in format digital, avand un grad de iradiere mai redus comparativ cu cea efectuata in mod analog (cu filme). Compresia sanului joaca un rol foarte important in reducerea dozei de iradiere, adica cu cat sanul este mai bine comprimat, cu atat scade doza de iradiere si se imbunatateste calitatea imaginii. Toate imaginilie sunt arhivate in format digital si folosite pentru comparare la examinarile viitoare.

 

2.     Tomosinteza: reprezinta o forma speciala de mamografie, foloseste o doza mica de iradiere si este extrem de utila in examinarea sanului dens, permitand detectarea leziunilor de mici dimensiuni.

 

3.     Ecografia mamara: este o metoda importanta, ce completeaza mamografia. Ea aduce informatii suplimentare in cazul leziunilor patologice sau in cazul sanului dens (ACR 4, 3). Prin aceasta metoda se examineaza nu doar tesutul mamar, ci si ganglionii din regiunea axilara. Insa, ecografia nu poate depista microcalcificarile existente in san, de aceea nu inlocuieste mamografia si nici nu poate fi utilizata ca metoda de screening mamar!! La femeile cu varsta sub 40 de ani reprezinta metoda de examinare primara. De asemenea, este indicata si in cazul femeilor insarcinate.

 

4.     Biopsia histologica ghidata ecografic: in regim de ambulator, din leziunea vizibila ecografic, in anestezie locala se preleveaza sub ghidaj ecografic mai multe fragmente tisulare , care se trimit la laborator (anatomie patologica) pentru interpretare. Rezultatul se comunica pacientei, de regula, in decurs de doua saptamani.

Si la barbati, investigatia sanului consta in mamografie, urmata de ecografie.

Pentru ca stim ca orice vizita la medic se insoteste de multa ingrijorare din partea pacientei, noi dorim sa oferim o atmosfera de lucru calda si prietenoasa, incercand sa indepartam teama din inima pacientelor noastre.

Vezi toate știrile


dr. Bianca TIFREA - Cancerul de col uterin

26.07.2018

Te-ai gandit vreodata ca desi nu te supara nimic ginecologic, ba chiar te-ai prezentat pentru Papanicolau si ai un rezultat bun, poti sa fii la risc de a dezvolta un cancer de col uterin? Ca e posi [detalii]


Chirurgie ORL prin Coblatie

20.04.2018

Sistem Chirurgical de Coblatie COBLATOR™ II produs de Smith&Nephew Inc. USA pentru interventii minim invazive in sfera ORL   COBLAŢIA utilizează o energie electrica bipolară, &ici [detalii]


Mamografia 3D

23.11.2016

                  Mamografia-serviciu ofertit de Cardiomed, este cel mai important instrument pe care medicii il au la i [detalii]


Test de osteoporoza - Osteodensitometrie

16.11.2016

  Osteodensitometrul de înaltă rezoluţie iDXA Lunar de la Cardiomed utilizează tehnologia cu fascicul de raze X tip evantai întors cu detector digital direct tip CZT-HD (cadmiu- [detalii]


Dr. CRISAN Arabela - Ce este dermatoscopia?

14.03.2016

Dermatoscopia este cea mai eficienta metoda de supraveghere si diagnosticare a leziunilor pielii. Procedura este simpla si total neinvaziva, iar beneficiile ulterioare pentru sanatate sunt imense. Pri [detalii]